Yabancı Otlar Hakkında Sorulan Sorular

1.    Yabancı otlarla mücadele için en iyi zaman nedir?

Tek yıllık otlarla mücadele ediyorsanız en iyi zaman yabancı otun çimlenmeye başladığı zamandır. Çok yıllık bitkiler ile mücadele ediyorsanız aktif büyümelerinin hızlandığı dönem uygun olacaktır. Bazı çok yıllık yabancı otlar diğerlerinden daha dayanıklı olduğu için birden fazla ilaç uygulaması gerekebilir.

 

2.    Yabancı ot kontrolünde düzenli bakımın etkisi var mıdır?

Düzenli biçim, gübreleme, kök havalandırması, ara ekim ve alanın yaprak veya biçim artığı gibi yığınlardan temizlenmesi çim alanınızın dokusunun sıklaşmasına ve güçlenmesine yardımcı olacaktır. Sık ve iyi gelişmiş çim alanlarda yabancı otlar kendilerine gelişmek için yer bulamayacağından yabancı ot problemi minimumda olacaktır.

 

3.    Yabancı ot tohumları bahçeme nasıl gelir?

Yabacı ot tohumları toprağınızda mevcut olabilir. Çim alanınızı tesis ederken kullanacağınız kalitesiz tohum ve kapak malzemesi ile gelebilir. Hayvanlar, özellikle kuş ve karıcalar ile taşınabilir. Rüzgarla ve yağmurla gelebilir. Ödünç alınmış bahçe malzemesi veya insan ayağı ile taşınabilir.

 

4.    Geniş yapraklı otları 2.4 D-Amin ile ilaçlarsam bir daha çıkmasını engellemiş olur muyum?

İlaçlar yalnızca çimlenmiş olan otlara tesir edip çimlenmemiş tohumları öldürmeyeceği için sonradan çıkışlar görülebilir.

 

5.    Yeni ekili çim alanda ilaçlama yapmak için ne kadar beklemeliyim?

Yeni çimlenen alanlar ilaçlara karşı hassas oldukları için mümkün olduğu kadar uzun zaman geçmesini bekleyin. En az iki biçim yapmadan ilaçlama yapmayın. Ancak daha yeni çimlenirken yabancı ot çoksa ve ilaçlama yapmak zorundaysanız ilacın dozunu yarıya düşürerek 2-4 gün sonra bir uygulama daha yapın. Eğer ilaçlar granül halde ise sulamadan sonra kullanın ki yapraklara yapışsın.

 

6.    Hastalıkları engelleyebilir miyim? Yoksa olana kadar beklemeli miyim?

Hastalığın olmasını beklemeden yılda bir kaç defa sıcak havalarda geniş spektrumlu ilaç kullanılmasında fayda vardır.

 

7.    Çim alandaki her sarı leke hastalık mıdır?

Bazı durumlarda kedi köpek dışkısı, gübre dökülmesi, çim üzerine bırakılan naylon, paspas gibi malzemelerde sararmalara neden olabilir. Bu alanı düzenli sulayarak zaman içerisinde eski haline döndürebilirsiniz.