Sulama Hakkında Sorulan Sorular

1.    Yeni ekilen çim alanın sulamasında nelere dikkat edilmelidir?

Öncelikle yeni ekilen çim alanın yüzeyi 2-3 hafta boyunca nemli kalmalıdır. Sulama işlemi sırasında basınçlı su ile toprakta oyuklar açmamaya ve alanda gölcükler oluşturmamaya özen gösterilmelidir.

 

2.    Çim alanları sulamak için en uygun saat hangisidir?

En uygun vakit havanın serin ve buharlaşmanın en az olduğu sabahın erken saatleridir.

 

3.    Çim alan ne sıklıkta sulanmalıdır?

Sulama sıklığı toprak yapısına ve iklim koşullarına göre değişiklikler gösterir. Kumlu topraklar killi topraklardan daha az su tutma kapasitesine sahip olduğu için daha sık sulamaya ihtiyaç duyar. Sıcak havalarda sulama sıklığı arttırılmalıdır. Sulama sıklığı ile keskin kurallar olmasa da ana kural iki sulama arasında alanın tamamen kurumasına izin vermektir.

 

4.   Çim alanımın ihtiyacı olan suyu aldığından nasıl emin olabilirim?

Bunun iki pratik yöntemi vardır. Birincisi sulama sonrası kuru bir çubuğu çim alanda birkaç faklı yere batırıp suyun 10 cm derinliğe ulaşıp ulaşmadığından emin olabilirsiniz. İkincisi sulama öncesi fıskiyelerden farklı uzaklıklara kaplar yerleştirip sulama sonrası bu kaplardaki su miktarını ölçebilirsiniz. Sulama sonrası kapta olması gereken minimum miktar 1,5 cm, maksimum miktar 2,5 cm dir.

 

5.    Çok sıcak günlerde sulama yapmak çime zarar verir mi?

Çok sıcak günlerde sulama yapmak çime zarar vermez aksine çimin yüzeyini serinletir ve bitkinin strese girmesini önler.

 

6.    Daha az sulamanın yöntemi nedir?

Düzenli biçim ve düzenli gübreleme su tüketiminin azalmasına yardımcı olur. Bu iki konuda aşırıya kaçılması su tüketimini arttırır. Çimlerin çok kısa biçilmesi bitkiyi strese sokup su tüketiminin artmasına sebep olurken fazla gübreleme de bitkinin büyümesini teşvik ederek yine su tüketimini arttırır. Sabahın erken saatlerinde yapılan sulama ile buharlaşmanın önüne geçilir, su israfı olmaz ve sulama sıklığı azalır.

 

7.    Çok sulama çim alana zarar verir mi?

Sık sulama bitkilerin kök gelişimini engeller. Suyu sürekli toprak üstüne yakın bulan bitki kökleri toprağın derinine doğru gelişme ihtiyacı bulmaz. Kısa bitki kökleri derin topraktaki su ve minerallerden faydalanamaz. Sıcağa ve kuraklığa karşı olan toleransları düşük olur.

 

8.    Su analizi nerede yaptırılır?

Su analizleri Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından yapılmaktadır.